Fabrikett

  Fabrikett

  Az újrafeldolgozott, préseléssel brikettként előállított tüzelő nagyon jó fűtőértékkel rendelkezik. A nyomás és préselés hatására nincs benne levegő, légrések, nincs benne víz, felesleges nedvesség, hanem egy tömör szerkezetű anyag. Ennél fogva a megfogható felület minden milliméterében értékes tüzelőanyag található. A brikett fűtőértéke átlag 16-19 Mj/ Kg, ami két-háromszor több mint a frissen vágott fa 7 Mj/Kg-os fűtőértéke, de még az átlagos normális, száraz tűzifánál is, 30-40%-al magasabb ezért elmondható, hogy egy rúd brikett 1,5-3 rúd fának, vagyis egy fél adag öledben elférő fának felel meg.

  100% tölgy Ruf brikett100% tölgy Ruf brikett

  A következő táblázat a fa nedvességtartalma (vízmennyiség százalékban a fa száraz súlyához képest) és a fűtőérték közötti összefüggéseket mutatja.

  Víztartalom %

  10

  15

  20

  30

  40

  50

  Fűtőérték (Mj/kg)

  16,56

  15,48

  14,4

  12,24

  10,44

  8,28

  Fűtőérték (kWh/kg)

  4,6

  4,3

  4

  3,4

  2,9

  2,3

  Jól látható, hogy a nedves fa 50%-os víztartalommal csak fele annyi fűtőértékkel rendelkezik, mint egy jól kiszárított 10%-os fa és a brikett még ezzel szemben is csak 6-7% nedvességtartalommal bír.

  Nedves fát eltüzelni nem csak gazdaságtalan, hanem környezetkárosító is. A nagy nedvességtartalom miatt az égési hőmérséklet kisebb, növekszik a korom és káros anyag kibocsátás, megnő a kémény eltömődésének a veszélye.

  Hőtechnikai tulajdonságok:
  Nagy sűrűsége miatt az akácfa viszonylag nehezen gyullad.  A gyulladáshoz szükséges minimális hősugárzási intenzitás 2,6 W/cm2.  A tartószerkezetek tűzállósági méretezésekor a fenyőkre 1,0, a nyárakra 1,3, az akácra igen kedvező 0,5 mm/min. beégési sebességet ajánlatos figyelembe venni.

  Érdekességként néhány fafajta fűtőértéke 15%-os nedvességtartalom esetén (melyet kb 2 éves szárítással érhető el): Bükk: 15,12 MJ/kg; Tölgy: 15,12 MJ/kg; Akác: 14,76 MJ/kg; Gyertyán: 15,12 MJ/kg; Nyár: 15,12 MJ/kg; Lucfenyő: 15,84 MJ/kg

  FabrikettFenyőfa brikett

  A brikett vagy rönk nagyobb méretű, mint a pellet. Az alapanyag minden esetben faforgács vagy fűrészpor.

  A fabrikettek különféle alakúak lehetnek: kerek, téglalap vagy sokszögű (akár nyolcszögű) változatban készülnek.

  Csomagolás:
  10 kg-os zsákok, 1200 kg-os raklapok
  10 kg-os karton dobozok, 960 kg-os raklapok

  Teherautók teljes terhelhetősége: 19 raklap, vagyis 22,8 tonna zsákos, illetve 23,4 tonna karton dobozos kiszerelésben.

  A pelletek és brikettek égetésére alkalmas modern rendszerek hatékony hőszabályozással rendelkeznek és teljes mértékben automatizálhatóak. Az opimizált égési folyamatnak köszönhetően minimális szintre csökkennek a károsanyag-kibácsátások, így környezetbarátok.

  Fabrikett

  Kocka brikettKocka brikett

  A brikett vagy rönk nagyobb méretű, mint a pellet. Az alapanyag minden esetben faforgács vagy fűrészpor.

  A fabrikettek különféle alakúak lehetnek: kerek, téglalap vagy sokszögű (akár nyolcszögű) változatban készülnek.

  Csomagolás:
  10 kg-os zsákok, 1200 kg-os raklapok

  Teherautók teljes terhelhetősége: 19 raklap, vagyis 22,8 tonna zsákos kiszerelésben.

  A pelletek és brikettek égetésére alkalmas modern rendszerek hatékony hőszabályozással rendelkeznek és teljes mértékben automatizálhatóak. Az opimizált égési folyamatnak köszönhetően minimális szintre csökkennek az károsanyag-kibocsátások, így környezetbarátok.

  Fabrikett

  Előnyei:
  CO2-semleges
  Energiatartalom: 4,9 – 5,2 kWh/kg,
  Ideális kandallók vagy csempekályhák, nyílt tűzhelyek és fafűtéses főzőkályhák fűtésére, valamint grillsütők használatára.

  Fenyőfa brikett

  További előnyei:

  • Ugyanazért a hőfokért ritkábban kell táplálni a tüzet – kevesebb munkával jár, nem kell vágni, nem kell hasogatni!
  • Adott mennyiség tűztérbe juttatása esetén tovább tartja a melegen. Felesleges anyagoktól mentes, tiszta tüzelőanyag, nincs adalék, mivel rostokból préselik.
  • Rendkívül könnyű, nők is képesek mozgatni a zsákokat.
  • Felülete egyenletes, nem megy szálka a gyermek kezébe, bőrébe.
  • Jól kezelhető, 8cm átmérőjű 32 cm hosszú henger formákat préselnek belőlük, kisebb helyen is elfér, a tárolása könnyed.
  • Nem kell külön szárítani, munkára kész állapotban érkezik.
  • Mivel újrahasznosított, az erdők kímélésének a legjobb, legbarátságosabb módja
  • Létrehozása során javulhat a gazdasági struktúra, hiszen szemétből nyerünk „aranyat” vagyis mindenki jól jár, mindenki spórol alkalmazásával.

   

  FIGYELEM!
  A fabrikett kitágul az égés alatt, ezért a kályhát nem szabad túltölteni.
  Tűzgyújtásra ne használjon benzint, alkoholt vagy egyéb gyúlékony folyadékot (Ajánlatos: gyújtson tüzet Grill Club-bal). A fabriketteket óvja a nedvességtől!