Gipszkarton

  A gipszkarton gipszből, aprított papírból és perlitből álló építőipari alapanyag. A gipszkarton alkalmazása egyere inkább elterjedt, főképp az utólagos takarások, válaszfalak elkészítésekor.
  A gipszkartonnak számtalan előnye van a hagyományos falazóelemekkel szemben: könnyű, gyors, tiszta.

  • A gipszkarton könnyű, mert gipszből és papírból áll, így könnyű vele dolgozni, nem kell több tonnányi anagot megmozgatni egy térelválasztó fal megépítéséhez.
  • A gipszkarton gyors, mert csavarozható és előre gyártott profilokkal bárhová felszerelhető! Nem kell megvárni amíg megköt a habarcs, nem kell zsaluzni sem!
  • A gipszkarton tiszta, itt nincs fröcsögő malter, akár utólagosan is beépíthetőek a gipszkarton falak, mivel nem szükséges folyékony, csepegő kötőanyag a rögzítéshez!

  GipszkartonA gipszkarton mára egy nagyon sokoldalúan alkalmazott megoldás lett az építőiparban, köszönhetően a rendkívül sokoldalú falhasználhatóságának. A gipszkarton segítségével a falak megtörhetők, rejtett világítást építhetünk a lakás bármely pontjára, nagyobb tereket válaszhatunk el véglegesen vagy ideiglenesen. A gipszkartonnal álmennyezetet készíthetünk amelybe beéípthetjük a világító testeket, amely mögé elrejthetjük a vezetékeket, amelybe szellőzőrendszert építhetünk.

  Ebben az esetben bátran mondhatjuk, hogy a gipszkarton felhasználásában csak a képzeletünk szabhat határt. Boltívek, kupolák, polcrendszerek, térelválasztások, mind-mint megvalósíthatók ezzel a nagyszerű rendszerrel!

  A gipszkarton felhasználási területei

  • Térelválasztás, válaszfalak építése
  • Különboző falszerkezetek szárazvakolata
  • Tetőterek borítása
  • Álmennyezetek készítése
  • Tűzvédelmi borítások
  • Díszítő elemek, rejtett világítások

  A gipszkarton további előnyei

  • Pontosság - a gipszkarton falak minden esetben egyenesek, csak rajtunk múlik, hogy hova teszünk derékszöget és egyenest.
  • Alacsony szállítási költség - sokkal könnyebb falazó anyag mint bármely tégla vagy ytong szerkezet így a szállítási költség is jóval kisebb, valamint nem kell több tonnányi tégra lerakásával bajlódni.
  • Hangszigetelés - az így épített falak kiváló hangszigetelők, sokszor a megrendelő is rácsodálkozik, hogy milyen jól szigetel a gipszkarton fal!
  • Az építés után azonnal használható az ingatlan - nem kell várni a kötőanyagok száradására, mivel a rögzítés csavarokkal valósul meg.
  • Tűzállóság - a gipszkarton szerkezet nem tartlamaz semmilyen égehető anyagot, ezért kiemelkedően jó a tűzállósága!

  Gipszkarton profilokGipszkarton profilok

  A gipszkarton lapok rögzítéséhez szükség van tartószerkezetre, ez készülhet fa lécekből, vagy gyorsan és tisztán összeszerelhető horganyzott acél gipszkarton profilokból. A profilok két részre oszthatók: álmennyezetek, dobozolások készítéséhez CD és UD profilokra lesz szükség, míg falak építéshez CW és UW profilokat kell használni.

  Építőlemezek (GKB) anyaga gipsz, felületén különösen erős tartókartonnal. Alkalmasak falak és álmennyezetek építésére és szárazvakolat létrehozására.

  Tűzgátló lemezek (GKF) - építőlemez üvegszállal erősített gipszmaggal. Felhasználhatósága azonos az építőlemezével, de ezenfelül megfelel a tűzvédelmi előírásoknak. Impregnált építőlemezek (GKB) impregnált mag, csökkentett szívóképességgel < 10 %. Fürdőszobákba és hasonló rendeltetésű helyiségekbe, akár csempe alá is.
  Impregnált tűzgátló lemezek (GKF): üvegszállal erősített impregnált mag, lassított felszívóképesség < 10 %. Fürdőszobákba, ahol tűzvédelmi követelményeknek is meg kell fetelni. FIREblock (GKF) - gipszkarton lemezek üvegszálakkal erősített gipszmaggal, lassított felszívóképességgel < l 0 %. Alkalmas a tűzállóság követelménye esetén különleges építőelemeknél (oszlopok, tartók és aknafalak), felhasználhatók univerzális tűzálló lemezként is. Akusztikus lyuggatott lemezek (DIN 18 180 szerint) GKF lemezekből különböző lyukakkal, mind a 4 éle éles szögű.

  Termék

  Vastagság
  mm

  Hosszúság
  cm

  Szélesség
  cm

  Tömeg
  kg/m2

  Karton
  színe

  Bélyegző
  színe

  Palettán-
  kénti
  menny. (db)

  RB (A)építőlemezek

  9,5

  200

  120

  7,1

  törtfehér

  kék

  120

  12,5

  200

  120

  9

  törtfehér

  kék

  100

  250; 275; 300

  120

  9

  törtfehér

  kék

  80

  15

  200; 250; 275

  120

  12,7

  törtfehér

  kék

  80

  300

  RF (DF)tűzgátló építőlemezek

  12,5

  200

  120

  10,5

  törtfehér

  piros

  100

  275

  120

  10,5

  törtfehér

  piros

  80

  15

  200

  120

  13,5

  törtfehér

  piros

  80

  20*

  200

  60

  17,9

  törtfehér

  piros

  32

  25*

  200

  60

  23

  törtfehér

  piros

  24

  RBI (H2)impregnált építőlemezek

  12,5

  200

  120

  9,8

  zöld

  kék

  100

  275

  120

  9,8

  zöld

  kék

  80